ZAPYTANIE OFERTOWE (ROZEZNANIE RYNKU)
dotyczące świadczenia usługi cateringowej dla uczestników Dziennego Domu Pobytu Dla Osób
Starszych
I Zamawiający:
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej we Wronkach
ul. Powstańców Wlkp.23, 64-510 Wronki
Tel. 67 2540-044.
Strona internetowa: https://www.wronki.pl/mgops.html
Adres e-mail: mgopswronki@gmail.com
II Podstawy i tryb udzielenia zamówienia
Postępowanie prowadzone jest na podstawie art. 53 ust. 1 i 5 ustawy dnia 27sierpnia 2009r.o finansach publicznych (t. j. Dz. U. z 2019 r. poz. 869, 1622, 1649, 2020, z 2020 r. poz. 284, 374, 568, 695, 1175), poniżej progu przetargowego, określonego w Prawie zamówień publicznych.
III Opis przedmiotu zamówienia.
1) Wspólny Słownik Zamówień (kod CPV):
55520000-1 Usługi dostarczania posiłków
55321000-6 Usługi przygotowywania posiłków
2) Opis przedmiotu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych (II śniadanie i obiad) dla 25 uczestników Dziennego Domu Pobytu Dla Osób Starszych. Przez usługi cateringowe rozumie się zakup produktów, przygotowanie i dostarczanie wyżywienia w postaci dwóch posiłków. Usługa cateringowa będzie świadczona od poniedziałku do piątku, w okresie od 03.01.2022 roku do 30.12.2022 roku.
IV Zakres zamówienia
a) dowóz cateringu o ustalonej godzinie na miejsce wskazane przez Zamawiającego,
b) świadczenie usługi cateringowej wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie,
c) Przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych ( m.in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. 2018 poz. 1541 z późn. zm.).
Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli jakości posiłków przez wytypowanych pracowników Zamawiającego. W razie stwierdzenia wad w realizacji usługi, Zamawiający niezwłocznie poinformuje o ich zaistnieniu Wykonawcę. Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia.
Oferta powinna składać się z następującego menu:
° II śniadanie (np. jogurt, baton, owoc itp.)
Obiad jednodaniowy (zupa lub zamiennik)
Do ofert należy załączyć przykładowe, proponowane menu na 5 dni, zgodnie z Załącznikiem nr 3 do zapytania ofertowego.
Usługa przeprowadzona zostanie w okresie od dnia 03-01-2022 do 30 grudnia 2022 roku w terminach wskazanych przez Zamawiającego.
Usługa cateringowa realizowana będzie w budynku Dworca PKP ul. Dworcowa 2 64 -510 Wronki
O udzielenie zamówienia będą mogli ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają następujące warunki:
Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo- akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary
Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo- akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary.
Zamawiający uzna ww. warunek za spełniony jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat wykonał co najmniej dwie usługi cateringowe o wartości 3000 zł brutto/każda.
Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo- akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary
Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo- akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary
Wykształcenie i doświadczenie zweryfikowane zostaną na podstawie formularza - załącznika nr 4 do oferty.
Możliwość składania ofert cząstkowych
Oferta powinna być przygotowana w formie pisemnej na formularzach stanowiących załączniki do Zapytania, podpisane czytelnie i dostarczone w formie papierowej (osobiście, za pośrednictwem poczty, kuriera) z dopiskiem na kopercie „świadczenie usługi cateringowej dla uczestników Dziennego Domu Pobytu Dla Osób Starszych. Cena podana w ofercie powinna zawierać w sobie wszystkie koszty związane z realizacja zamówienia, i być podana w kwocie brutto z obowiązującym podatkiem VAT
- cena oferty będzie rażąco odbiegać od stawek rynkowych
- cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą Zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia
- nie złożono żadnej oferty,
Wykonawcę spełniającego wszystkie warunki udziału w postępowaniu, oraz otrzyma najwyższą liczbę punków, przy czym: Cena stanowi 100 %. Do oceny poszczególnych ofert w zakresie kryterium cena oferty zostanie zastosowana metoda polegająca na porównaniu ceny badanej oferty z najtańszą spośród cen przedstawionych przez tych Wykonawców.
W przypadku złożenia najkorzystniejszych ofert z jednakową ceną Zamawiający zastrzega sobie prawo do
wyboru Wykonawcy o wyższych kwalifikacjach oraz z większym doświadczeniem zawodowym.
zastrzega sobie możliwość negocjowania ceny z Wykonawcą, który złożył ważną najkorzystniejszą ofertę w przypadku, gdy cena tej oferty przekracza budżet lub jego preliminarz na rok kolejny, którym dysponuje
a) zmiany terminu wykonania przedmiotu umowy ze względów organizacyjnych ze szczególnym uwzględnieniem konieczności przedłużenia rekrutacji,
b) zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień umowy także w przypadkach, gdy nastąpi zmiana powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu zamówienia, bądź konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem zmian wprowadzonych w umowach pomiędzy Zamawiającym a inną niż Wykonawca stroną, w tym instytucjami nadzorującymi.
Załączniki:
Z-ca DYR Miejsko-Gminnego Ośrodka
Pomocy Społecznej we Wronkach mgr Iwoni Klaskała